Λεωφόρος Λαυρίου 109, Γλυκά Νερά Αττικής
Ακολουθήστε μας

Συχνές Ερωτήσεις

ΑρχικήΥγραέριοΣυχνές Ερωτήσεις
Υγραέριο – Autogas – LPG – BioLPG

Συχνές ερωτήσεις

Εάν έχετε απορίες σχετικά με τη χρήση υγραερίου στο όχημά σας, παρακάτω θα βρείτε απαντήσεις για τα πιο συχνά ερωτήματα.

Τι είναι το Autogas;

Το Autogas, ή το υγραέριο, είναι συμπαράγωγο του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, που δημιουργείται κατά τη διάρκεια της διύλισης του πετρελαίου και της επεξεργασίας φυσικού αερίου. Είναι 270 φορές πιο συμπαγές ως υγρό παρά ως αέριο, καθιστώντας το εξαιρετικά οικονομικό στην αποθήκευση και τη μεταφορά. Όταν χρησιμοποιείται ως καύσιμο καυτοκίνησης, το υγραέριο ονομάζεται autogas.

Παράγονται οχήματα με Autogas χωρίς μετατροπή;

Ναι. Σε πολλές χώρες οι κατασκευαστές αυτοκινήτων προσφέρουν μια γκάμα αυτοκινήτων που λειτουργούν με υγραέριο.

Μπορούν όλα τα αυτοκίνητα να μετατραπούν σε LPG Autogas;

Υπάρχει μια ποικιλία διαφορετικών τύπων κιτ και δεξαμενών που ταιριάζουν στα περισσότερα μοντέλα οχημάτων. Για να μάθετε εάν το αυτοκίνητό σας είναι κατάλληλο, επικοινωνήστε με έναν εξουσιοδοτημένο εγκαταστάτη.

Πόσο ασφαλή είναι τα συστήματα κινητήρα Autogas;

Τα συστήματα LPG Autogas στο σύγχρονο όχημα έχουν σχεδιαστεί για να είναι πολύ ασφαλή. Είναι ασφαλή στη χρήση, ασφαλή στην επισκευή και ασφαλή σε περίπτωση ατυχήματος οχήματος. Ένα σύστημα Autogas έχει μια σειρά από σημαντικά χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως:

  • Ένας χαλύβδινος κύλινδρος πίεσης ο οποίος ελέγχεται με πίεση πολλές φορές πριν από την εγκατάσταση.
  • Δύο ηλεκτρονικά ελεγχόμενες ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες (στον κύλινδρο και κάτω από το καπό), που σταματούν τη ροή αερίου στον κινητήρα, εάν ο κινητήρας σταματήσει για οποιονδήποτε λόγο.
  • Βαλβίδες εκτόνωσης πίεσης, για τη δεξαμενή και το σύστημα, για την αποφυγή τυχόν αύξησης πίεσης, που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο σύστημα ή να είναι επικίνδυνη.
  • Διπλή βαλβίδα ελέγχου για να εξασφαλιστεί η πλήρωση του αερίου.
  • Στεγανοποιημένοι χώροι και εξαερισμός γύρω από τις βαλβίδες για να διασφαλιστεί ότι δεν εισέρχεται LPG στο εσωτερικό του οχήματος.
Είναι το Autogas φιλικό προς το περιβάλλον;

Το υγραέριο είναι ένα από τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα αυτοκινήτων, προσφέροντας ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε πόλεις όπου η ρύπανση είναι μεγάλο πρόβλημα. Το Autogas είναι μια επιλογή για τη μείωση των επιβλαβών εκπομπών.

  • Οι δοκιμές έχουν δείξει ότι το Autogas εκπέμπει:
  • 10-12% λιγότερο CO2 από τη βενζίνη
  • 53% λιγότερο NOx από τη βενζίνη
  • 120 φορές λιγότερες εκπομπές σωματιδίων από το ντίζελ
Είναι δύσκολο να γεμίσετε ένα αυτοκίνητο που λειτουργεί με υγραέριο;

Καθόλου. Είναι ουσιαστικά η ίδια διαδικασία σαν να γεμίζετε ένα αυτοκίνητο με βενζίνη.

Είναι το LPG Autogas διαφορετικό από το LPG για θέρμανση;

Θα μπορούσε. Υπάρχουν δύο διαφορετικές μείγματα υγραερίου. Το LPG Autogas που είναι μείγμα προπανίου και βουτανίου προορίζεται μόνο για αυτοκίνηση.

Τι γίνεται με την εγγύηση του οχήματός μου;

Στις περισσότερες χώρες, η εγγύηση του οχήματός σας δεν ακυρώνεται από την εγκατάσταση συστήματος υγραερίου. Ωστόσο, ο κατασκευαστής του οχήματος δεν εγγυάται το σύστημα υγραερίου (εκτός εάν έχει τοποθετηθεί ή εγκριθεί από αυτούς) και ο κατασκευαστής δεν μπορεί να εγγυηθεί οτιδήποτε επηρεάζεται από την τοποθέτηση του συστήματος LPG ή τη λειτουργία του οχήματος σε υγραέριο. Αυτά τα είδη καλύπτονται από τον προμηθευτή και τον εγκαταστάτη συστήματος LPG.

Τι συμβαίνει εάν ένα όχημα που έχει μετατραπεί σε υγραέριο εμπλέκεται σε ατύχημα;

Η δεξαμενή υγραερίου και οι σωλήνες καυσίμου είναι εξοπλισμένες με πολλές συσκευές ασφαλείας. Η ροή αερίου θα σταματήσει αυτόματα εάν οι σωλήνες είναι κατεστραμμένοι ή ο κινητήρας δεν λειτουργεί. Εάν το όχημα πάρει φωτιά, η πίεση του ρεζερβουάρ αερίου ελέγχεται μέσω του εξαερισμού ασφαλείας, που θα αποτρέψει τη θραύση της δεξαμενής και την πρόκληση περαιτέρω ζημιών. Οι δεξαμενές είναι κατασκευασμένες από χοντρό χάλυβα.

Τι είναι ένα σύστημα διπλού καυσίμου;

Συνήθως, το Autogas χρησιμοποιείται ως μέρος ενός συστήματος με βενζίνη. Τα οχήματα διαθέτουν δεξαμενές βενζίνης και υγραερίου. Το μεγάλο πλεονέκτημα ενός συστήματος διπλού καυσίμου είναι, ότι όταν δεν είναι διαθέσιμος ένας σταθμός πλήρωσης Autogas, μπορείτε να αλλάξετε το όχημά σας σε βενζίνη με το πάτημα ενός κουμπιού. Έχοντας δύο δεξαμενές καυσίμου σας επιτρέπει επίσης να αυξήσετε τα μίλια που καλύπτονται μεταξύ της πλήρωσης.

Τι εμπλέκεται στη μετατροπή ενός οχήματος για να λειτουργεί με το Autogas LPG;

Μια μετατροπή LPG οδηγεί σε ένα αυτοκίνητο δύο καυσίμων, δηλαδή σε ένα αυτοκίνητο που λειτουργεί είτε με LPG, είτε με βενζίνη. Ένα δεύτερο, ανεξάρτητο σύστημα καυσίμου προστίθεται στο αυτοκίνητο για το οποίο απαιτείται ειδική δεξαμενή καυσίμου. Η δεξαμενή είναι συνήθως τοποθετημένη στην κοιλότητα του εφεδρικού τροχού, αλλά μερικές φορές μπορεί να εγκατασταθεί κάτω από το όχημα. Όπως με τη βενζίνη και το ντίζελ, το υγραέριο αγοράζεται ανά λίτρο και αντλείται στη δεξαμενή μέσω ενός σωλήνα και ενός ειδικού σημείου πλήρωσης.

Η μετατροπή του αυτοκινήτου μου θα επηρεάσει την απόδοσή του;

Η μετατροπή σε Autogas LPG μπορεί να αυξήσει την ισχύ και την απόδοση του αυτοκινήτου σας, ειδικά αν πρόκειται για turbo μοντέλο. Ωστόσο, γενικότερα υπάρχει μια μικρή απώλεια στην απόδοση, όμως τόσο μικρή που δεν θα το παρατηρήσετε κατά την οδήγηση. Αυτό που θα παρατηρήσετε, σε σύγκριση με ένα πετρελαιοκίνητο όχημα, είναι μια πιο ομαλή και πιο ήσυχη διαδρομή.

Η μετατροπή του αυτοκινήτου μου σε Autogas θα επηρεάσει την απόδοσή του;

Παρόλο που η βενζίνη είναι ελαφρώς πιο αποδοτικό καύσιμο από το υγραέριο, η αποδοτικότητα αντισταθμίζεται από τη σημαντική εξοικονόμηση καυσίμου. Υπάρχει επίσης μια μικρή απώλεια ισχύος όταν το LPG αντικαθιστά τη βενζίνη στο καύσιμο, ωστόσο η διαφορά αυτή είναι σχεδόν μη αισθητή στο δρόμο. Η οδήγηση με υγραέριο θα φαίνεται πιο ομαλή και πιο ευέλικτη σε σχέση με τη χρήση βενζίνης.

Το LPG Autogas θα βλάψει τον κινητήρα μου;

Όχι. Το Autogas είναι ένα πιο καθαρό καύσιμο, που δεν περιέχει οξέα και δεν αφήνει κατάλοιπα άνθρακα. Στην πραγματικότητα μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής του κινητήρα.